Severdigheter og aktiviteter i Sarpsborg

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange planlegger å tilbringe feriedagene hjemme i Norge. Et av stedene som absolutt er verdt et besøk denne sommeren er Sarpsborg. Sarpsborg er en flott sommerby og har mange spennende aktiviteter og severdigheter å tilby både unge og eldre.

– Om byen

Sarpsborg er en by med i underkant av 60.000 innbyggere som ligger i fylket Viken (tidligere Østfold). Sarpsborg ligger kun drøye 3 mil fra Svinesund som er den mest brukte grenseovergangen mellom Norge og Sverige. Byen ble grunnlagt i år 1016, og har dermed bikket 1000 år.

– Sarpefossen

Gjennom Sarpsborgs 1000 år lange historie er det Sarpefossen, også kalt Sarpefossen, som står som byens hovedmerke. Sarpefossen er en foss som utgår fra elven Glomma, og det er Europas største foss. I fossen er det plassert ut tre vannkraftverk for strømproduksjon; Hafslund kraftverk, Sarp kraftverkt og Borregaard kraftverk. Sarpefossen er et mektig skue og absolutt verdt en tur.

– Borgarsyssel museum

Borgarsyssel museum er et gammelt museum i Sarpgsborg, og er lokalisert i samme området som Olav den Hellige hadde sin borg. Her kan du oppleve mye forskjellig, blant annet: friluftsmuseum med inspirasjon fra middelalderen, Olavs hall med ulike utstillinger basert på Olav den Hellige og Barnas Gård hvor man kan se sauer, høner, lam og kaniner mm.

På Borgarsyssel museum treffer du alltid trivelige arbeidere og betjening, og du blir møtt av et hyggelig museum med gode innetemperaturer både sommer og vinter. Kanskje benyttes det en smart termostat fra Sensibo sky, det er i hvert fall et supert verktøy for å kontrollere luftvarmepumpen.

– Fotballkamp på Sarpsborg stadion

Fotballen står sterkt i Sarpsborg, og det er knyttet et særlig rivaleri med nabobyen Fredrikstad. Om du har muligheten til å oppleve lokaloppgjøret Sarpsborg 08-Fredrikstad på Sarpsborg stadion er dette noe du absolutt bør prøve. Her bys det opp til allsang og god stemning. De siste årene har Sarpsborg 08 tatt over tronen fra Fredrikstad som den beste klubben av dem, og Sarpsborg 08 spiller for øyeblikket på det øverste nivået i norsk fotball, Eliteserien.

– Aktiviteter

Sarpsborg er også et perfekt utgangspunkt for en aktiv ferie. Her finnes mange fine grus- og skogsstier som egner seg supert for både løpeturer og sykkelturer. Det finnes også mange supre muligheter for bading og avslapning på Høysand, her er det alltid masse folk og god stemning på sommeren. Sarpsborg Golfklubb gir deg også muligheten til å ta et slag golf når du er i byen.

Håper du nå har litt bedre kontroll på hva man kan gjøre i Sarpsborg, god tur!

Leave a Reply