Sarpsborg by – idrett og industri

Sarpsborg, byen ved den mektige Sarpsfossen, er en av Norges eldste byer. Byen ble grunnlagt av kong Olav den Hellige i 1016, som Borg, og det nåværende navnet ble dannet ved å slå sammen navnet på fossen og det opprinnelige bynavnet. Byen feiret sitt 1000-årsjubileum i 2016 med store og små arrangementer.

Industribyen Sarpsborg

Med byens plassering, har Sarpsfossen alltid satt sitt preg på byens utvikling, og industrien har tidvis blomstret. Som alle andre steder, har også Sarpsborg vært gjennom sine utfordringer i sin drøyt 1000-åringe historie. Elven og fossefallet tiltrakk seg raskt mennesker fra fjern og nær, og med den industrielle utviklingen ble mange mennesker samlet på små områder med dårlige kår. Institusjoner som Motiva kunne ha hjulpet mange kvinner som slet med dårlig helse i skitne omgivelser. I dag er det en helt annen verden med under en times reise inn til Oslo, og tilgang til slike tilbud.

Behovet for helsehjelp og omsorg har gjennom historien vært stort i Sarpsborg. Med mange tunge, og lite ergonomiske arbeidsoppgaver for kvinner og menn, har tidene heldigvis forandret seg til det bedre. Skjønnhet og velvære er kun et klikk unna. Det var utenkelig på før i tiden.

Noen av Norges største bedrifter ble etablert rundt fossen, og Borregaard og Hafslund er ledende i landet, og verden, innen visse teknologier. Borregaard har blant annet utviklet teknologi som gjør at de i dag benytter 100 % av trærne de får inn som råvarer i utallige produkter. Hafslund er blant Norges ledende strømselskaper, og har sitt utspring fra kraftverket som er opprettet for å utnytte Sarpsfossens energi. Denne fossen er den største i Europa når det kommer til vannføring.

Fra 1016 til 1030 var Sarpsborg, eller Borg som byen het den gang, Norges første hovedstad. Borgarting ble etablert her, og byen skal ha vært et populært oppholdssted for landets kongelige om vinteren. Gjennom historien har det vært flere prominente storgårder rundt fossen og elveløpet, med Hafslund Hovedgård og Borregaard Hovedgård som de mest kjente.

Rik idrettshistorie

Foruten industrien, har Sarpsborg også alltid vært en by preget av idrett. Blant annet ble begrepet «Hockeytown» innført, til jubel og forargelse, på begynnelsen av 2010-tallet. Byens hockeylag, Sparta Warriors, opplevde en storhetstid med seriemesterskap og Norgesmesterskap. Hockeyklubben har vært i Norgestoppen i mange tiår, avbrutt av en konkurs etter dårlig økonomisk styring på starten av det nye årtusenet. Klubben tvangsflyttet til det laveste nivået, men kjempet seg hele veien til toppen igjen.

Fotball har også en stor plass i de fleste sarpingers hjerte, og byens stolthet er Sarpsborg 08 FF. Klubben ble stiftet som et samarbeid mellom alle grasrotklubbene i Sarpsborg og omegn, blant annet de to tidligere norgesmesterne Sparta og Sarpsborg FK. To cupfinaler og bronsen i 2017, med påfølgende eventyr i Europa, er de foreløpige høydepunktene. I tillegg kommer internasjonale prestasjoner innen golf i mange år, håndballklubber i de øverste divisjonene på herre- og kvinnesiden og et bandylag som har vært i toppen i Norge i mange år.

Leave a Reply