Skal du bygge i Sarpsborg?

Sarpsborg utvides stadig, både med nye hus og nye mennesker. Dersom du er en av de som har kjøpt nytt hus i byen eller har en plan om å pusse opp det du allerede har, er det viktig at du tar en titt på byggesak-sidene til Sarpsborg kommune. Disse finner du enkelt på nettet, på kommunens egne hjemmesider.

Følg lover og regler

Det finnes nemlig en rekke lover og regler som du må forholde deg til dersom du skal bygge eller pusse opp. Disse reglene finnes samlet i det som kalles plan- og bygningsloven. Enkelte av tingene du skal gjøre krever ikke at du søker om tillatelse, mens andre ting krever at du

enten søker selv eller får en ansvarlig søker til å søke for deg. Visste du at det å sette opp et postkassestativ, slik du kanskje har blitt pålagt av postverket, i noen tilfeller faktisk kan kreve en byggesøknad?

Det finnes en rekke forskrifter du må forholde deg til, og noen av disse har sammenheng med vern av natur og miljø. På sidene til kommunen finner du full oversikt over hvilke byggetiltak som krever en søknad og/eller ekstra samtykke fra andre myndigheter og hvilke som ikke gjør det. Du vil også finne alle nødvendige søknadsskjemaer på samme nettside.

Nordmenn elsker å pusse opp

Det er få land der det å eie sin egen bolig er så vanlig og så viktig som i Norge. I tillegg er vi mestre i å pusse opp. Undersøkelser viser at ni av ti nordmenn eier selv, og av disse pusser mer enn halvparten opp boligen sin hvert eneste år. Av alle land IKEA befinner seg i er det ingen steder de selger så mange kjøkkener som i Norge. Statistikken deres viser at vi bytter kjøkken hvert femte år.

Det økonomiske aspektet

Enten du pusser opp og bygger ut fordi du må eller fordi du har lyst på noen nye forandringer, så kan det ikke stikkes under en stol at oppussing koster penger. Oppdager du at det lekker på badet eller at husets vinduer er råtne har du heller ikke tid til å vente med å utbedre skaden. Da kan det være lurt å låne penger til oppussing. Bruker du en sammenligningstjeneste blir det lettere å få oversikt over hvilke banker som per dags dato tilbyr den laveste renten og de beste vilkårene. Det koster å låne penger, og dermed er det viktig å finne et tilbud som ikke er mer kostbart enn nødvendig.

Vi gjør mindre av jobben selv

En annen interessant trend innen nordmenns oppussingstrender er at vi gjør mindre og mindre av jobben selv. Vi tråler fremdeles byggemarkeder og interiørbutikker etter materialer, tips og inspirasjon, men når det kommer til byggearbeidet og malejobben, overlater vi jobben i større grad enn før til fagfolk. Det kan tyde på at nordmenn generelt har bedre råd og ønsker å overlate ting vi ikke kan til fagfolk. Det kan også bety at vi er mer bevisste i forhold til gjeldende lover rundt forsikringer og dokumentasjon.

 

Leave a Reply