Oppdag Sarpsborg


Sarpsborg kan by på det meste, fra aktiviteter til severdigheter og kulturopplevelser. Oppdag gamle helleristninger, kirker, herregårder, klassiske og moderne skulpturer, parker og naturskjønne områder. Tusenårsstien blir åpnet i mai 2016, og guider både innbyggere og besøkende gjennom byens 1000 år lange historie.

1024px-StorbyenSarpsborgFortidsminner og moderne kunst
Det har bodd mennesker i Sarpsborgområdet siden slutten av istiden. Mange av de tidligere innbyggerne har etterlatt seg spor i form av gravhauger, helleristninger og borger. Herregårdene er fra nyere tid, og viser hvordan adelen levde den gang Norge var et klassedelt samfunn. De største herregårdene i Sarpsborg er Hafslund hovedgård og Borregaard hovedgård. Bare Hafslund hovedgård er åpen for publikum, og bare på søndager om sommeren.

Også i nyere tid har mennesker satt sine spor i Sarpsborg, gjennom bygninger og kunstverk. Skulpturer er med på å prege bybildet, og man finner kunstverk både av lokale kunstnere og andre kjente skulptører. Byens 12 kirker viser også både historie og samtid. De eldste kirkene i Sarpsborg er fra middelalderen. Det ligger også flere festningsverk i området, noen som viser hvor viktig byen har vært historisk sett. I nyere tid er landemerkene mer fredelige, som Solbergtårnet, som er et utkikkstårn på en rasteplass.

Shopping
Sarpsborg kan by på mange shoppingmuligheter, både i kjøpesentrene og i gågata. I byens butikker og kjøpesentre kan man kjøpe alt fra leker til baderomsmøbler og andre møbler, så den som liker shopping har virkelig kommet til riktig sted. Det er mange parker i byen der man kan slappe av litt mellom shoppingrundene, og man kan også gå innom et spisested for å få seg en liten pause. Amfi Borg er et av de største kjøpesentrene. Andre kjøpesenter i byen er Storbyen kjøpesenter og Stopp kjøpesenter. Men også butikkene i gågata er populære og lett tilgjengelige. Vil man oppleve kultur utendørs, kan man dra til Restaurantgata, der det holdes små konserter om sommeren.

Eventyrlige opplevelser for barna
Barna elsker Eventyrfabrikken, der de kan løpe og leke seg. Dette er et ekte lekeland, med digre lekedyr, ballbasseng, hoppeborger, og masse andre aktiviteter. Eget babyhjørne for de minste, og kafé for de store.

Leave a Reply