Natur og friluftsopplevelser i Sarpsborg


Sarpsborg kan by på mange muligheter for den friluftsinteresserte, enten man foretrekker skog eller vann som tumleplass.

Sarpefossen
Sarpefossen er den største fossen i Europa. Flere andre fosser hevder at de er størst, men i vannføring er Sarpefossen den største. At fossen er utbygd, kan være en årsak til at den tiltrekker seg færre turister enn andre fosser av samme størrelse, men Sarpefossen er et mektig skue. De er tre kraftverk i fossen, og fossen er et varemerke for byen.

1200px-Wasserfall_Sarpsfossen_Norwegen_317Vannlige opplevelser
Det er mange innsjøer i nærheten av Sarpsborg, der man kan bade, padle eller fiske. Flere av vannene har fine sandstrender, som for eksempel Børtevannet og Tunevannet. Tunevannet har handikapvennlig strand med stupetårn, krakker, toaletter, kiosk og gressbakker som egner seg fint til piknik. Bademuligheter har man også langs den 80 kilometer lange kystlinjen i kommunen. Der finner man fine svaberg. Dusa er et populært sted ved kysten. Kystlinjen blir stadig mer tilgjengelig, gjennom merkede strekninger. Det er mange herlige turløyper å velge blant langs kysten.

Noe for barna
Superland er stedet for små gjester. Her finner man også noe for de voksne, med klatrevegg, treningssenter, velværeavdeling med spa, golfsimulator og svømmebasseng. Superland har eget barnebasseng og vannsklier. Restauranten serverer god og sunn mat til hele familien. Bading utendørs er også en sikker suksess blant de minste, og det finnes mange barnevennlige strender.

Utendørsaktiviteter året rundt
Sarpsborgområdet kan by på aktiviteter hele året. Om vinteren kan man stå på ski ved Trøsken og Kjerringåsen Alpinsenter. Det finnes også milevis med langrennsløyper i området. Andre vinteraktiviteter er isfiske på sjø og ferskvann. Om sommeren kan man sykle og gå på fotturer. Turene kan tilrettelegges både for barnefamilier og mer erfarne turfolk. Det finnes en egen sykkelguide for syklistene, der man kan finne forslag til turer. Sarpsborg har en rik og variert natur, og det er alltid noe spennende å oppleve. Man kan også bli med på guidede turer dersom man foretrekker å oppleve naturen og landskapet på den måten. Det tilbys også pilegrimsvandringer med og uten guide, der man følger gamle stier og veier.

Leave a Reply