Ikke gå glipp av Olavfestivalen

Det var Olav Den Hellige, som levde rundt år 1000 etter Kristus, som grunnla byen Sarpsborg. Han var Norges konge fra år 1015 til 1028. Han hadde reist mye rundt i Europa og sett eksempler på hvordan man kunne trygge en by gjennom å bygge festning rundt. Da han kom seilende oppover Glomma, så han et perfekt nes rett ved Europas største foss, Sarpsfossen. Der bestemte han seg for å bygge en borg og slik startet historien om Sarpsborg. Byen markerer dette gjennom Olavfestivalen, en spennende festival for hele familien.

Dra på vikingtokt ut til Olavs øy

Sarpfossen_lindahl_1Olavfestivalen har vært arrangert i Sarpsborg helt siden 1960-tallet. Dra frem vikingen i deg og delta sammen med vikinger fra hele verden mellom den 13. og 17. juli. Da er det vikingmarked på ekte måte, med underholdning og flere aktiviteter. Alt fra mat, vikingslag, håndverk og til og med skrøner fra vikingskalder. Det vil også være teaterforestilling hver eneste kveld. Dette er en begivenhet som burde oppleves. Under Olavfestivalen er det også mulig å ta båt til Olavs øy. Det er øya Storholmen som har blitt omdøpt og få har har satt sine ben der før nå. Å ta båt ut til øya og møte Olav Den Hellige og vikingene hans er en begivenhet for hele familien. Det vil bli en lærerik historietime om vikinger og vikingbåter. Ingen lærdom sitter som den du opplever selv! Du vil i tillegg skape et minne for deg og din familie i ekte vikingånd.

Festligheter hele året

Siden Sarpsborg fyller 1000 år i 2016, kan du være med på fest hele året gjennom. Dette vil bli markert ved å arrangere forskjellige høydepunkter hele året. Blant annet åpnet Tusenårsstien i år, som en opplevelse gjennom Sarpsborgs tusenårige historie. Det er en fin tursti i landlige og idylliske omgivelser, med skilt langs veien som forteller historien. Olavsdagene arrangeres den 27. og 28. juli. Da kan du være med på kunstutstilling, olavsvake gjennom natten og fredsforedrag i Sarpsborg kirke med gjester fra Palestina. På selveste Olsok, den 29. juli, er det tusenårsfest der kong Harald vil delta i løpet av dagen. Du kan denne dagen også være med på åpningen av det nye museet, Olavs Hall. For deg som vil oppleve festligheter på vikingmåten og samtidig oppleve en by som er full av natur og historie, er Sarpsborg et naturlig valg. Kanskje du skal gjøre en tur hit til en del av sommerferien?

 

Leave a Reply