Se og gjøre i Sarpsborg

I 1016 seilte Olav den hellige oppover Glomma. Derimot ble han hindret Sarpefossen, og dermed grunnla han Sarpsborg og utnevnte den til sin hovedstad.

Sarpsfossen er Europas største foss, med en vannføring på vanvittige 577 000 liter i sekundet. Man har gjennom tidene nyttiggjort seg av energien fra Sarpsfossen, og både industri og sagbruk har vært en stor del av Sarpsborg gjennom tidene.

Sarpsborg ligger i det som var Østfold fylke, men som fra 1. januar 2020 er en del av Viken fylke. I og rundt byen er det muligheter for historiske opplevelser, flott natur, god mat og spennende aktiviteter. Legger du turen hit kan du derfor både pakke med deg en kjole fra Nelly kjøpt med rabattkode og turklær. Alle typer antrekk kan trenges i løpet av et opphold i Sarpsborg.

Hafslund Hovedgård

Er det ett sted du bør besøke når du er i Sarpsborg, så er det Hafslund Hovedgård. Dette er blant Norges fineste herregårder, og ha blitt besøkt av mange kongelige høyheter gjennom tidene. Første gang gården står nevnt er så langt tilbake som i 1344, og det antas at den var eid av adelsmannen Hatnor Jonson. I 1758 brant barokkbygningen ned, og det nye hovedhuset stod ferdig i 1762.

Det er mulig å besøke herregården i sommermånedene, da kun i regi av guidet omvisning. I parken ved hovedgården finner du 3000 år gamle helleristninger.

Helleristninger

I og rundt Sarpsborg finnes det mange helleristninger. Dette er det området i landet der man har funnet flest. Den aller største er hele 4,4 meter langt og forestiller Bjørnstadskipet, og er den største enkeltstående helleristningen i Nord-Europa.

Borgarsyssel museum

På Borgarsyssel museum kan du ta en reise i tiden. Her finner du bygningsmasse fra helt tilbake til middelalderen og frem til 2. verdenskrig. Museet huser en rekke gjenstander fra steinalderen og frem til vår tid. Friluftsmuseet inneholder en middelalderhage, og på Barnas Gård kan barna hilse på kaniner, lam, sauer og høns.

Barnas Hotell

I Sarpsborg finner du Quality Hotel Sarpsborg, også kjent som barnas hotell. I tillegg til overnatting, tilbyr hotellet aktiviteter for store og små. I Superland finner du blant annet minigolf, klatrevegg, labyrint. Vegg-i-vegg ligger Badeland. Her kan man boltre seg i et av de mange bassengene, og du finner svømmebasseng, vannsklier, boblebad, strømkanal og annen moro for alle aldre.

Inspira Science Center

Som nærmeste nabo til Barnas Hotell ligger Inspira Science Center. Dette er et opplevelsessenter der barna kan lære om astronomi, fysikk, biologi, kjemi og matte. Dette gjøres med artige aktiviteter, både litt skumle, men også artige og tøffe.

Det er nok ikke mange som tenker på Sarpsborg når de skal velge seg et reisemål. Derimot er denne byen virkelig verdt et besøk. Nærheten til sjøen gir også gode muligheter for badeliv og fiske.

Leave a Reply